SOLE - ELOS

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
label: CPL-Music

Alvast voor ondergetekende is dit een nieuwe naam, maar dat komt wel eens vaker voor bij muziek die ons bereikt via het Duitse CPL Music. Deze keer gaat het om de debuutplaat van een Slovaaks ensemble, dat zijn thuisbasis heeft in Bratislava en dat kennelijk als handelsmerk de diversiteit heeft gekozen: veelal traditionele nummers, uit de folk-tradities gehaald van Zweden en Bulgarije, over de Roma en het eigen Slovaakse repertoire, maar omgezet naar hedendaagse jazz en aangevuld met covers van van “Alfonsina y El Mar” van de Argentijn Ariel Ramirez -die song stevent stilaan op de status van “klassieker” af- en “Te Voy a Contar un Cuento” van de Spaanse flamenco-pop zanger Tijeritas -een waar fenomeen in het zuidelijke deel van Spanje, al ruim veertig jaar lang-. Daar bovenop komt een compositie,”Girasole”, speciaal geschreven voor de band door saxofonist Marek Pastirik, die van zichzelve een “huis van vertrouwen” is in de hedendaagse Slovaakse scene.

Die keuzes en samenwerkingen resulteren in een bijzonder mooi samengaan van jazz, folk en wereldmuziek, die daarenboven door de nogal indrukwekkende zangeres Julia Kozáková ingezongen wordt in vijf talen: Slovaaks, Roemeens, Bulgaars, Zweeds en Spaans. Zij was in Slowakije al behoorlijk bekend door haar soloplaat “Manusa” van een paar jaar geleden en ze werd al genomineerd als beste aankomend talent.

Voor de muzikale inkleuring zorgen een viertal begeleiders, die in eigen land al hun sporen verdiend hebben. Zo is er pianist L’udovít Kotlár, die zowel in de jazz als in de pop een mooie reputatie heeft. Bassist L’ubomir Gaspar geniet in eigen land vooral bekendheid als cimbalomspeler, die twee jaar geleden met “L’ubozvuk” het beste wereldmuziek-album van zijn land uitbracht. Voor accordeonist Filip Ueda was er een prijs als een van de beste nieuwe gezichten in de Slovaakse jazz en zijn repertoire gaat van swing en Latin tot klassiek en folk. Net als drummer Juruj Rasi is hij een veelgevraagd muzikant in hun beider thuisland.

Wat opvalt aan deze plaat, is het feit dat de songs, al komen ze uit nogal wat verschillende uithoeken van de wereld, toch verrassend “één” klinken: de thema’s zijn universeel en spreken, mede door de hedendaagse inkleuring ervan, vele mensen aan. De band zoekt en vindt in de songs en melodieën iets waar we in deze wereld bijzonder veel nood aan hebben: verbinding. Die wordt vormgegeven in het CD-boekje, waarin, per song, telkens een kort gedicht van Eva Thonhauserová, de geest en de betekenis van het nummer onder woorden brengt. Als je die allemaal na elkaar leest -ze staan ook in het Engels afgedrukt- krijg je de tekst van een lang gedicht dat de titel “Elos” meekreeg, de letterlijke afspiegeling van de bandnaam Sole.

Klinkt misschien een beetje arty, maar ampele beluistering van deze plaat heeft me geleerd dat je hier te maken krijgt met heel kundige muzikanten, die echt stààn voor wat ze zeggen en op die manier niet alleen een mooie, maar ook een erg waarachtige plaat hebben afgeleverd. Ik mag hopen dat onze programmatoren hier oor naar hebben, want ik denk dat een live-concert van dit gezelschap behoorlijk indrukwekkend zou kunnen zijn.

(Dani Heyvaert)